Jak zregenerować wątrobę wg medycyny chińskiej i ludowej?

Jak zregenerować wątrobę wg medycyny chińskiej i ludowej?

Wątroba to jeden z najważniejszych organów i największy gruczoł w naszym organizmie. Bierze udział wielu bardzo ważnych życiowo procesach.

Jak np. w przemianie węglowodanów, białek, tłuszczów, witamin i hormonów. Produkowane są w niej enzymy. Karoten zmienia się w witaminę A – tu powstaje żółć. Jak zregenerować wątrobę? Jak dbać o wątrobę? Co na wątrobę zalecał prof. Jojrisz?

Jak zregenerować wątrobę?

Wielu światowej sławy lekarzy zaleca przy chorobach wątroby picie rano i wieczorem małej filiżanki herbaty z naturalnym miodem. Niektórzy lekarze zalecają na wiele schorzeń picie miodu z sokiem z cytryny i oliwą, a następnie położenie się na pół godziny na prawym boku. W roku 1965 na XX Międzynarodowym Kongresie Pszczelarzy w Bukareszcie Walter Stambolin – vive prezydent Stowarzyszenia Pszczelarzy Regionu Timisoary przedstawił wnioski swoich trzy letnich obserwacji. Obserwował 4169 chorych z rozmaitymi dolegliwościami wątroby, a głównie z epidemicznym i chronicznym zapaleniem wątroby. Chorzy ci poza dietą otrzymywali codziennie rano po 50 g i maleńką łyżeczkę mleczka pszczelego. Po obiedzie jedną łyżkę miodu z pyłkiem pszczelim. Dr Stambolin dowodził, że taka kuracja daje nieoczekiwanie dobre wyniki w rozlicznych niedomaganiach wątroby.

Wątroba odpowiada za metabolizm substancji odżywczych, trawienie tłuszczów i syntezę białek krwi i gospodarkę hormonalną. I choć jest jedynym organem, który potrafi się regenerować, trzeba o nią szczególnie dbać. Według prof. Jojrisza w medycynie ludowej ” miód jest często stosowany jako lek przy chorobach wątroby. Zawarta w nim glukoza jest nie tylko łatwo przyswajalnym produktem odżywczym ale podnosi też zapasy glikogenu w wątrobie i przyspiesza procesy przemiany tkankowej”.

Niewłaściwe nawyki żywieniowe

Współczesny tryb życia niszczy wątrobę. Choć rozkłada ona kwasy tłuszczowe, to nasze niewłaściwe nawyki żywnościowe – wysoko przetworzona żywność, potrawy pełne nasyconych kwasów tłuszczowych, brak w diecie surowych warzyw i owoców bogatych w błonnik oraz enzymy trawienne – sprawiają, że wątroba staje się przeciążona. Wątrobie szkodzą nierozkładane tłuszcze, które odkładają się sprawiając, że ulega otłuszczeniu.

Zabójcze dla wątroby jest też nadużywanie alkoholu. Wydaje się, że kieliszek wina czy wódki, butelka piwa dziennie nie stanowią zagrożenia dla naszego organizmu. Są jednak obciążeniem dla rozkładającej alkohol wątroby. Pity codziennie alkohol prowadzi do jej marskości. A ta może być śmiertelna. W krajach południa Europy, gdzie regularnie pije się wino, jest ona przyczyną zgonów częstszą niż nowotwory i choroby układy krążenia.

Jak zregenerować wątrobę w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej

Według medycyny chińskiej wątrobie szkodzą też ostre diety odchudzające. Zwłaszcza te najmodniejsze dziś – długotrwałe głodówki lub diety jednostronne, ze słynną kapuścianą na czele. Prowadzą one bowiem do zachwiania płynnej pracy wątroby. Wątroba nam „wariuje”.

Otłuszczenie i marskość wątroby mają znaczenie dla całego organizmu. Bo źle funkcjonująca wątroba, to wzrost poziomu złego cholesterolu, a co za tym idzie choroby układu krążenia. To także problemy z całym układem pokarmowym.

Teoretycy i praktycy TMC przyczyn problemów z wątrobą upatrują nie tylko w niewłaściwej diecie. Uważają, że sprzyja im także zbyt szybki, nerwowy styl życia. Wywołuje on stany zapalne które przyczyniają się wzrostu naszej nerwowości i napięcia, co w konsekwencji może prowadzić do chorób na tle nerwowym.

O wątrobę trzeba dbać cały rok. Jednak najważniejsze są wiosna i jesień. Jesienią musimy ją przygotować na zwiększony wysiłek zimowy – więcej tłustych dań i mniej warzyw w diecie, zaś wiosną oczyścić po zimowym przetłuszczeniu.

baner dieta wspomagająca wątrobę

Najlepszym sposobem na oczyszczenie i zregenerowanie wątroby jest zmiana nawyków żywieniowych i stylu życia.

Musimy znacznie ograniczyć mięso czerwone. Według medycyny chińskiej najlepiej zamienić je na tofu. Jeżeli nie jesteśmy w stanie dokonać tak radykalnego kroku, to przynajmniej na mięso białe. Wprowadzić do regularnej diety ryby oraz świeże warzywa i owoce – błonnik i enzymy trawienne są w większości z nich.

Konieczna jest rezygnacja lub bardzo znaczne ograniczenie alkoholu. Posiłki możemy popijać wodą. Kieliszek wina/wódki lub butelkę piwa zostawmy sobie na weekend.

Supermodne i mega skuteczne diety zastąpmy ruchem. Jest zdrowszy dla organizmu i, na dłuższą metę, skuteczniejszy.

Agata Bolimowska

nasza grupa tematyczna
mitologia miodu

Miód w 100% naturalny

Pochodzi z regionu położonego w południowej części Syberii. Nektar zbierany jest na wysokości od 1900 do 2400 m n.p.m. Tereny te są bogate w dziewicze lasy, góry i stepy. Czysta dzika natura. Występują tam 1184 gatunki roślin, co w bezpośredni sposób przekłada się na wartość miodu. Posiada on około 1000 związków organicznych, czyli dwa razy więcej niż miody pochodzące z gór Europy i Nowej Zelandii.

miodzio, czyli miód w 100% naturalny

Co stanowi o cenie miodu? Warto wiedzieć, że każda rodzina pszczela posiada swój własny sposób przerobu nektaru na miód. Nawet sąsiadujące ze sobą rodziny, mimo że korzystają z tych samych łąk nie będą wytwarzały miodu o tych samych składnikach, stąd pojawiają się rozbieżności w przeprowadzonych wynikach analiz miodów.

skuteczna dieta

Najnowsze: