Czy miód jest zdrowy? Zwolennicy kontra przeciwnicy miodu

Czy miód jest zdrowy? Kto ma rację w tym sporze

Entuzjaści miodu uważają, że”kto miód łyka, jak koń bryka”, za to przeciwnicy są zdania, że miód to w głównej mierze cukier, który jest trucizną dla organizmu. Kto ma rację Bender czy Jojrisz? Czy miód jest zdrowy?

Pierwszy twierdzi, że miód dostarcza tylko pustych kalorii, natomiast drugi z największą powagą opisuje lecznicze właściwości miodu. Zatem, jaka jest prawda i czy miód jest zdrowy. Otóż, ilość pokarmu niezbędnego do prawidłowego odżywiania się jest zależna od jego kaloryczności i od zapotrzebowania kalorycznego danej osoby. Podstawowymi składnikami pożywienia są białka, tłuszcze, węglowodany, sole mineralne i witaminy. Te wszystkie składniki, w mniejszych czy większych ilościach zawarte są w miodach, czyniąc go w pewnym sensie środkiem odżywczym.

Zacznijmy od opinii prof. dr Arnold Bendera, światowej sławy angielskiego żywieniowca, który w swojej książce “Człowiek i żywność” napisał: „Ponieważ miód ma długą historię, roztoczył swą magię również na wiek XX i stał się lekiem dobrym na wszystko. W rzeczywistości zaś skład jego jest bardzo podobny do składu zwykłego cukru. Ten ostatni jest chemicznym połączeniem glukozy i fruktozy, a miód stanowi roztwór tych dwóch oddzielnych cukrów. Miód zawiera drobne ślady kilku innych związków chemicznych i tylko ślady witamin. Miód, skonsumowany w ilości, która nie grozi mdłościami, nie ma praktycznego znaczenia w diecie, chyba tylko jako źródło pustych kalorii, podobnie jak cukier. … Ślady zanieczyszczeń w miodzie i cukrze brunatnym nadają im przyjemny smak, ale nie dostarczają znaczących ilości czynników odżywczych. Masę przeciwnych argumentów dostarczają popularne czasopisma i literatura na temat zdrowotnej żywności, ale nie odpowiadają one prawdzie”.

Jeśli spojrzymy na skład chemiczny, miód zawiera głównie cukry proste, więc trudno się dziwić, iż przeciwnicy są zdania, że miód to trucizna, a spożywanie go powinno być wręcz zakazane. Natomiast, jak by na to zareagowali entuzjaści i smakosze miodów, których jest bardzo wielu.

Prof. Jojrisz, ale również wielu uczonych przed nim, twierdziło, że “miód dla organizmu człowieka “robi doskonale”. Zatem, czy miód jest zdrowy? Współcześni dietetycy nie zaprzeczają, że w niewielkich ilościach słodkości też są potrzebne. Pomagają na bezsenność, koncentrację, wspierają serce i krążenie.

Badania czy miód jest zdrowy – dr Jojrisza i ks. Kneippa

Czas strawienia i przyswojenia miodu trwa niecałe dwie godziny. Glukozę wchłania natychmiast, gdyż nie wymaga już żadnej przeróbki. “Najbogatsze w rutynę, czyli w witaminę P są kwiaty gryki. Witamina P to nazwa 11 substancji witaminowych, z których najbardziej znana jest właśnie rutyna. A ta nie tylko pomaga w przyswajaniu witaminy C, ale reguluje przepustowość ścianek włosowatych naczyń krwionośnych, a tym samym przeciwdziała miażdżycy”. Dlatego nazywana jest potocznie “witaminą młodości”. W miodzie gryczanym występuje w niemałych ilościach.

Ksiądz Kneipp

Ksiądz Kneipp był jednym z pierwszych, który opierając się na doświadczeniach starożytnych Egipcjan uznał miód jako doskonały środek leczniczy. Egipcjanie od niepamiętnych czasów obserwowali pszczoły, wykorzystując miód zarówno zewnętrznie jak i wewnętrznie. Pszczoły zaś uznawano tam za święte. Już w starożytnym Egipcie doceniono ten produkt używając go jako kosmetyk, afrodyzjak i środek do balsamowania. Piękna Kleopatra dla swej urody podobno zażywała kąpieli w oślim mleku i miodzie.

Nasze babcie leczyły miodem infekcje zapalne, używano go w celach przeciwbólowych, moczopędnych, uspokajających, przeciwbakteryjnych, przeciwbiegunkowych, wykrztuśnych, uodparniających i oczyszczających organizm.  Stosowano miód do leczenia przewodu pokarmowego, naczyń krwionośnych, płukano nim gardło i przemywano rany. Od Egipcjan sposoby te przejęli Grecy a potem Rzymianie. Grecy już zaczęli miodem leczyć zakaźne choroby przewodu pokarmowego. Ks. Kneipp pisał “ludzie na wsi dobrze wiedzą jak leczyć wrzody i ropiejące rany miodem. Przygotowanie leku jest proste: bierze się pół na pół miodu i mąki, dodaje nico wody, powstała odpowiednia mieszanina nie może być zbyt wodnista, płynna, ani zbyt zbita, ale jak ciasto… i tę mieszaninę używa się jako kompresu leczniczego”.

Dr Jojrisz

“Według dr Jojrisza, miód okazuje się cennym środkiem dietetycznym w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. W czasie leczenia znikają bóle, zgagi, mdłości, podwyższa się poziom hemoglobiny we krwi i polepsza się samopoczucie chorych”. Jojrisz zaleca, by “w czasie leczenia wrzodów “podawać choremu miód na 1,5 – 2 godzin przed posiłkiem lub 3 godziny po nich. Np. 1,5 – 2 godziny przed śniadaniem i obiadem a także 2-3 godziny po kolacji”. Twierdzi, że picie ciepłego roztworu z miodem powoduje rozrzedzenie śluzu w żołądku i przyspiesza wsysanie. Nie drażni przy tym jelit i obniża kwasowość. Przeciwnicy zaś twierdzą, że słodki miód powoduje niepożądane fermentacje w żołądku i raczej mu szkodzi aniżeli pomaga.

Medycyna ludowa

Dr Jarvis, autor książki “Stare leki, które uzdrawiają” z pasją poświęcił się odkrywaniem i badaniem wszystkiego, czego od wieków ludzkość wykorzystywała do leczenia. Oczyścił wiedzę z przesądów i wierzeń porównując medycynę ludową z medycyną nowoczesną. Badania przeprowadzał na probówkach. O miodzie pisał, że “efakt jest zdumiewający! W ciągu kilku dni, a często kilku godzin wszystkie mikroby są martwe. Wirus tyfusu ginie po 48 godzinach, a paratyfusu A i B po 24 godzinach. Mikroby bronchitu i płucne zginęły na czwarty dzień”.

Miód na spokojny sen

Twierdził również, że na uspokojenie, nie ma lepszego środka od naturalnego miodu. Zalecał na spokojny sen dzieciom i osobom starszym jedzenie do kolacji jednej łyżeczki miodu. A jeśli by to nie pomogło to wymieszać 2 łyżeczki miodu ze szklanką octu z jabłek i picie takiej mikstury po 2 łyżeczki od 2 do 3 razy dziennie.

Miód na katar i kaszel

Według dr Jarvisa żucie plastra miodu jak gumy spowoduje, że w zaledwie 5 minut katar minie i skutecznie przestanie cieknąć z nosa. Na silnie zaatakowane zatoki zalecał żucie plastra co godzinę przez 15 minut. Zapewniał, że tym sposobem można wyleczyć zatoki nawet w ciągu jednego dnia, a maksymalnie do tygodnia i to bez nawrotów. “Jeśli kogoś katar sienny zaatakuje, to trzeba będzie żuć plasterki miodu 5 razy dziennie przez pierwsze dwa dni. Potem 3 razy dziennie, dopóki całkiem nie zniknie” Na końcu kuracji można już plastry zastąpić świeżym miodem płynnym.

Według dr Jarvisa 5-6 minut żucia plastra miodu wystarcza do oczyszczenia nozdrzy, po czym dolegliwości w gardle znikną. Swoją metodę wypróbował w szpitalu wojskowym w Teksasie, który w maju 1937 roku wydał komentarz: “Ze wszystkich środków proponowanych do leczenia kataru siennego ten jedyny okazał się rzeczywiście skuteczny”.

Miód, jako środek leczniczy długo cieszył się dobą sławą. Od niepamiętnych czasów wykorzystywano jego właściwości w medycynie naturalnej, do czasu gdy chemia go zdetronizowała. Siła lecznicza miodu nie była też obca starożytnym Żydom, a na temat zdrowotnych właściwości miodu znajdują się wzmianki w talmudzie. Obecnie wracamy do korzeni, stąd miód z roku na rok zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością.

Bibliografia: Irena Gumowska “Pszczoły i ludzie”

“Przysłowia pszczelarskie” Zebrał Józef Schmidt ze Lwowa

Ferdynand Jaśko “Miód pszczeli”

Agnieszka Malczyk

nasza grupa tematyczna

Czy miód jest zdrowy? Miód w 100% naturalny

Pochodzi z regionu położonego w południowej części Syberii. Nektar zbierany jest na wysokości od 1900 do 2400 m n.p.m. Tereny te są bogate w dziewicze lasy, góry i stepy. Czysta dzika natura. Występują tam 1184 gatunki roślin, co w bezpośredni sposób przekłada się na wartość miodu. Posiada on około 1000 związków organicznych, czyli dwa razy więcej niż miody pochodzące z gór Europy i Nowej Zelandii.

Miodzio, czyli miód w 100% naturalny

Co stanowi o cenie miodu? Warto wiedzieć, że każda rodzina pszczela posiada swój własny sposób przerobu nektaru na miód. Nawet sąsiadujące ze sobą rodziny, mimo że korzystają z tych samych łąk nie będą wytwarzały miodu o tych samych składnikach, stąd pojawiają się rozbieżności w wynikach analiz miodów.

baner mitologia miodu

Najnowsze: