Jak długo może stać w naszej kuchni? Rok, dwa lata, a może pięć lat… W jakich warunkach go przechowywać żeby […]
13.06.2021
Truskawki są niskokaloryczne, ich głównym składnikiem jest woda, a jeden kilogram to ok. 280 kcl. Są bardzo smaczne i zdrowe, a do tego sezon na truskawki jest bardzo krótki. Tak więc, kiedy tylko pojawiają się na naszych stoiskach, bez względu na cenę, zwykle – znajdują amatorów. Nic dziwnego, tym bardziej, że truskawki może jeść każdy z wyjątkiem osób na nie uczulonych. Bardzo doceniane są przez kobiety będące na diecie redukcyjnej, bo truskawki są niskokaloryczne i zawierają dużo błonnika. Poprawiają przemianę materii, trawienie i usuwają toksyny z organizmu, a jako źródło błonnika pokarmowego mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia raka jelita grubego.
Jedzenie truskawek, jest zalecane chorym na cukrzycę, bo zawierają łatwo przyswajalne cukry, tj. glukozę i fruktozę. Są słodkie, więc kilka truskawek zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na słodkości. Mają też, bardzo dużo właściwości zdrowotnych.
Dzięki cennemu skłądnikowi – fitocydy, mają działanie bakteriobójcze. Zwalczają stany zapalne, zalecane są reumatykom, cierpiącym na schorzenia wątroby lub nerek. Są mocząpędne, krwiotwórcze, obniżają poziom złego cholesterolu i ciśnienie krwi, stąd zaleca się je również sercowcom. Witaminowe właściwości truskawek są przeogromne. Jedząc zaledwie 100 g zapewniamy dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. W truskawkach jest też dużo widamin: A, B, E i K, a także żelazo, wapń, fosfor, kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany. Dzięki obecności wapnia truskawki pozytywnie wpływają na układ kostny, więc zalecane są osobom aktywnie uprawiającym sporty. A witaminy z grupy B, wzmacniają nasze włosy i paznokcie.
Zawarte w truskawkach flawonoidy uszczelniają naczynia krwionośne. Częste jedzenie truskawek, może przyczynić się, do zmniejszania ryzyka wystąpienia choroby sercowo-naczyniowej. Są tak zdrowe, że warto uwzględniać truskawki w swoim jadłospisie. Tym bardziej, że zawartość składników mineralnych i błonnika pokarmowego, a także substancji bioaktywnych i dużych ilości witaminy C, pozwala przypuszczać, że mogą być ważnym elementem profilaktyki przeciwnowotworowej. Truskawki, dzięki dużej ilości witaminy C – wzmacniają nasz układ odpornościowy. A wolne rodniki, w nich zawarte – spowalniają proces starzenia skóry. Zatem, jedzmy truskawki, póki sezon trwa.
Od pewnego czasu coraz bardziej docaniane są herbaty z liści truskawek, stosowane głównie przy przeziębienach. Natomiast napar z liści truskawek łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, jak również odkażania jamę ustną, gdy nas boli gardło. Za to rozgrzane liście truskawek przykłada się na rany.
Izi