Właściwości lecznicze pasternaku, który jest kopalnią witamin oraz mikro i makroelementów

Właściwości lecznicze pasternaku, który jest kopalnią witamin oraz mikro i makroelementów

Ten, wyglądający jak pietruszka, skromny kuzyn marchwi, od lat niedoceniany i pozostaje tylko w ich cieniu

Niesłusznie, gdyż właściwości lecznicze pasternaku są od dawien dawna znane. Kiedyś królował na naszych stołach, ale ustąpił miejsca włoszczyźnie. Pasternak wyglądem przypomina pietruszkę, a w smaku i zapachu marchewkę. To prawdziwa kopalnia witamin oraz mikro- i makroelementów. Poprawia trawienie, ma działanie moczopędne i rozkurczowe. Jest też źródłem błonnika.

Właściwości lecznicze pasternaku

Witaminy: C, E, A i te, z grupy B. Dzięki B1 pasternak poprawia metabolizm, pracę układu nerwowego i wzmacnia ogólną odporność organizmu. Z kolei witamina B2 uwalnia od wolnych rodników, chroni oraz wspomaga regenerację skóry, włosów i paznokci. Natomiast witamina B6 wspomaga przemianę aminokwasów i tłuszczów, tworząc z nich hormony oraz inne witaminy. B9 zaś, to po prostu kwas foliowy. Związek wpływający pozytywnie na pracę mózgu i układu nerwowego oraz regulujący wzrost i rozwój komórek. To ostatnie sprawia, że jest niezbędnym suplementem diety dla kobiet w ciąży. Dlatego pasternak powinien stać się stałym elementem jadłospisu przyszłych mam.

Pasternak to także błonnik, potas, tłuszcze, olejki eteryczne, cukry oraz ksantototoksyna i bargapten – rzadko spotykane, bardzo cenne związki kumarynowe.

Kumaryny pobudzają wydzielanie soków żołądkowych i wzbudzają łaknienie. Sprawia to, że ten kuzyn marchewki doskonale wpływa na nasz apetyt. Wpływa i usprawnia przemianę materii, dzięki czemu jest skutecznym orężem w walce problemami żołądkowo-trawiennymi oraz z nadwagą. Ale nie tylko o dobre trawienie potrafi pasternak walczyć. Ma także zbawienny wpływ na nasz układ krwionośny. Obniża bowiem nadciśnienie.

Zresztą nie tylko zdrowy jest pasternak. Przede wszystkim jest bardzo smaczny. Może i powinien stać się stałym elementem przygotowywanych w naszych kuchniach sałatek i surówek. Małe niejadki powinny dostawać go od mam jako przegryzkę. Po plasterku pasternaku przestaną grymasić przy stole.

Jest niskokaloryczny a na domiar tego, usprawnia przemianę materii, do tego obniża ciśnienie krwi i przeciwdziała miażdżycy i niekorzystnym zmianom w naczyniach krwionośnych.

Polecane przez nas

https://ukorzeni.pl/dietetyka/moze-poprawic-ogolna-sile-i-odpornosc-naszego-organizmu-wlasciwosci-lecznicze-longanu/

Polecana grupa tematyczna

https://www.facebook.com/groups/824009654685891


Podobne artykuły