Jak długo może stać w naszej kuchni? Rok, dwa lata, a może pięć lat… W jakich warunkach go przechowywać żeby […]
14.04.2021
Trzustka dostarcza jelitu cienkiemu enzymów trawiennych. Jest zbiornikiem białek, węglowodanów i tłuszczów. Przyczyną stanów zapalnych trzustki jest zazwyczaj niewłaściwa dieta. Tłuste posiłki i nadużywanie alkoholu, i palenie papierosów. A także niektóre choroby towarzyszące, takie jak kamica żółciowa, albo zaburzenia autoimmunologiczne. Czasem mogą być też zakażenia wirusowe.
Najważniejsze, żeby ograniczyć zawartość tłuszczu w diecie. Najlepiej rozłożyć posiłki na pięć regularnych, aby nie były zbyt obfite. Przede wszystkim z diety należy wykluczyć potrawy smażone i pieczone na tłuszczu – tłuste sosy, majonez, i śmietanę. Nie stosujmy również zasmażek. Warto ograniczyć do minimum pieczywo razowe, cebulę, fasolę i kasze gruboziarniste. Za to zdrowe dla trzustki jest pieczywo pszenne.
Zdrowe dla trzustki będą potrawy gotowane na parze, lub pieczone w folii bez dodatku tłuszczu. Bezwzględnie należy zrezygnować z ostrych przypraw. Przyprawy zdrowe dla trzustki to bazylia, pietruszka i koperek.
Nie są zdrowe dla trzustki również mocna herbata i kawa.
8:00
ŚNIADANIE: kanapki z kajzerki: 1 z półtłustym twarogiem i konfiturą truskawkową, 2 z masłem i chudą szynką drobiową, świeży ogórek bez skórki, rzodkiewki, kawa zbożowa z mlekiem 1,5% do picia:
– 1 kajzerka- 50g
– 1 plaster twarogu półtłustego- 50g
– łyżeczka konfitury truskawkowej- 15g
– 1 łyżeczka masła- 5g
– 2 plasterki chudej szynki drobiowej- 58g
– 1 ogórek bez skórki- 180g
– 5 sztuk rzodkiewek- 75g
– 1 szklanka kawy zbożowej z mlekiem 1,5%- 150ml wody, 100ml mleka
426 kcal, białko: 24,2g, tłuszcz: 13,2g, węglowodany: 54,1g
11:00
II ŚNIADANIE: domowe ciasto drożdżowe, dojrzałe morele i maślanka do picia:
– 1 kawałek ciasta drożdżowego- 60g
– 3 dojrzałe morele- 110g
– 1 szklanka maślanki do picia- 240ml
327kcal, białko: 14g, tłuszcz: 6,8g, węglowodany: 53,5g
15:00
OBIAD: krupnik z drobną kaszą jęczmienną, pieczony dorsz w ziołach z ziemniakami gotowanymi w wodzie, posypane koperkiem, buraczki na ciepło, woda do picia:
– 1 talerz krupniku z kaszą- 400g
– 1 filet z dorsza z ziołami- 120g
– 2,5 ziemniaka gotowanego- 250g
– 1 łyżeczka koperku- 4g
– 1 porcja buraczków (około 1,5 buraka)- 200g
– szklanka wody mineralnej- 250ml
598kcal, białko: 47,6g, tłuszcz: 12,6g, węglowodany: 76,1g
19:00
KOLACJA: naleśniki z mąki pszennej, z serkiem homogenizowanym i musem jabłkowym, słaba herbata do picia:
– 3 naleśniki z mąki pszennej- 180g
– 1 opakowanie serka homogenizowanego- 200g
– mus z 1 jabłka, bez cukru- 150g
– 1 łyżeczka cukru pudru do posypania naleśników- 5g
– 1 szklanka słabej czarnej herbaty- 250ml
552 kcal, białko: 35,1g, tłuszcz: 13,3g, węglowodany: 74,5g
W ciągu dnia należy popijać wodę mineralną, należy unikać tłustych produktów spożywczych oraz produktów ciężkostrawnych, nie wolno spożywać alkoholu, unikać produktów wysokoprzetworzonych.
Dieta wspomagająca trzustkę powinna być ustalana indywidualnie – w zależności od stanu zdrowia pacjenta. Wtedy przynosi najlepsze rezultaty.
Marianna Płońska