Sezonowość warzyw i jak sobie z nią radzić na przedwiośniu

Sezonowość warzyw i jak sobie z nią radzić na przedwiośniu

Zima i wczesna wiosna to okres, w którym jedzenie warzyw staje się znacznie bardziej skomplikowane niż przez resztę roku.

A to wszystko, dlatego że mamy 2 podstawowe zalecenia żywieniowe dotyczące warzyw: Sezonowość warzyw

  1. Jedz 5 porcji warzyw dziennie.
  2. Wybieraj produkty sezonowe.

Pierwsze z nich jest dość proste. Drugie może przynieść więcej komplikacji, ponieważ w okresie zimy wiele z popularnych warzyw, jak np. pomidory czy ogórki to produkty, które zimą nie dojrzewają naturalnie. Te dostępne w sklepach to produkty importowane, szklarniowe. Nie należy opierać na nich swojej diety, ponieważ ich wartość odżywcza jest niska. Nawet po ich smaku i zapachu łatwo rozpoznać, że niewiele mają wspólnego z tym, do czego przyzwyczajeni jesteśmy latem. Nic na siłę.

Sezonowość warzyw

Sezonowość warzyw

Najbardziej ubogim okresem pod względem dostępności warzyw sezonowych jest początek roku: styczeń, luty, marzec. W tych miesiącach warzywa sezonowe to:

– warzywa liściowe: kapusta biała, kapusta czerwona, kapusta włoska, roszponka, brukselka, kalarepa, jarmuż, kalafior, brokuły;
– bulwiaste: ziemniaki, topinambur;
– warzywa korzeniowe i cebulowe: por, pietruszka, brukiew, rzodkiew biała, marchew, burak ćwikłowy, seler, cebula, czosnek;
– dynia.

To na nich w tym okresie najlepiej opierać swoje posiłki.

Warzywa kapustne zawierają witaminy antyoksydacyjne: witaminę C, A, są ważnym źródłem kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Mają działanie przeciwzapalne.
Warzywa takie jak brokuły, kalafior, brukselka i warzywa rzepowate wykazują działanie przeciwnowotworowe, dzięki zawartości indoli, karotenoidów i glukozynolanów.

Zupy to mix warzyw

Bardzo dobrym rozwiązaniem dla urozmaicenia diety w okresie zimowym są zupy. Są pożywne, ciepłe i zawierają wiele warzyw w jednym daniu. Następne potrawy, które można przygotowywać z zimowych warzyw, to wszelkiego rodzaju gołąbki, zapiekanki warzywne, warzywa faszerowane, potrawy jednogarnkowe.

Kiedy brak pomysłów zaczyna nam doskwierać, warto wspomóc się kiszonkami, które są naturalnymi probiotykami. Probiotyki to produkty, które wspierają rozwój korzystnej mikroflory jelitowej, co ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kiszonki to nasza polska bomba odpornościowa. Dzięki zawartości korzystnych bakterii i substancji o działaniu antyoksydacyjnym kiszonki są idealnym dodatkiem do dań w okresie zimy.

Mrożonki warzywne

Dietę można uzupełniać warzywami z mrożonek, które dzięki głębokiemu mrożeniu zachowują pełnię składników odżywczych. Należy jednak uważać, aby kupować te naturalne, nieprzetworzone, ponieważ w sklepach łatwo trafić na warzywa mrożone w różnego typu gotowych sosach, które są źródłem cukrów prostych, substancji dodatkowych jak konserwanty czy niekorzystnych tłuszczów nasyconych i izomerów trans kwasów tłuszczowych. Najlepiej kupić naturalne warzywa mrożone lub ich mieszanki, samemu ugotować i doprawić je ziołami przed podaniem na talerz.

Należy pamiętać, aby obróbka termiczna warzyw była jak najkrótsza, ponieważ niektóre składniki (np. witamina C, kwas foliowy) ulegają rozkładowi w wysokiej temperaturze. Aby zapobiec nadmiernym stratom, należy skracać czas obróbki termicznej do minimum.

Sezonowość warzyw. I co? Nie jest tak źle, prawda? Wybór przecież jest dość szeroki.

Bibliografia:

  1. Krochmal-MarczakB., Sawicka B., Stryjecka M., Pisarek M., Bienia B., Wartość odżywcza i prozdrowotna wybranych warzyw z rodzaju kapusta (Brassica L.), Herbalism, 1, 3,2017.
  2. Kraśnicka M., Kiszona kapusta, dietetycy.org.pl, 2018.
  3. Grużyńska M., Korzeniowska-Ginter R., Wykorzystanie kulinarne warzyw kapustnych w aspekcie właściwości prozdrowotnych., Probl Hig Epidemiol, 2013, 94, 639-641.
  4. Lipecki, J. and A. Libik, Niektóre składniki warzyw i owoców o wysokiej wartości biologicznej. Folia Hortic. Supl, 2003. 1: p. 16-22.
  5. Czarniecka–Skubina, E. and B. Gołaszewska, Wpływ procesu kulinarnego na jakość wybranych warzyw. Żywność. Nuka. Technologia. Jakość, 2001. 2(27): p. 103-116.
  6. Jaczewska- Schuetz J., Odżywianie sezonowe- zima, NCEZ IŻŻ, 2017.
nasza grupa tematyczna

Czytaj także:

skuteczna dieta

Najnowsze: