Produkty wspomagające pracę serca. Dbaj o swoje serce

produkty na serce

Chaotyczny, nerwowy styl współczesnego życia, godziny spędzone za biurkiem, śmieciowe jedzenie i coraz krótszy czas snu są zabójcze dla naszego zdrowia

Cierpi zwłaszcza serce, które fatalnie znosi takie warunki. Walkę o zdrowe serce warto rozpocząć od zmiany diety. Produkty wspomagające pracę serca. Dbaj o swoje serce bo masz tylko jedno.

Jakie są produkty wspomagające pracę serca? Chociaż serca francuzów najlepiej znoszą współczesny tryb życia, cierpią ich wątroby. Francja ma największy odsetek cierpiących na jej marskość. To zasługa wina. Czerwonego wina, które jest uznawane za zdrowe. Bo choć obecność bardzo skutecznego przeciwutleniacza – resweratrolu –znakomicie wpływa na nasze serce, jak każdy alkohol obciąża naszą wątrobę. Dlatego kieliszek wina do posiłku to jego maksymalna codzienna dawka. I to musi by wino czerwone, najlepiej fermentowane ze skórkami, ponieważ to w nich resweratrolu jest najwięcej. W winach białych nie ma go w ogóle.

Produkty wspomagające pracę serca

Chociaż zdrowe jest mięso z większości ryb, najlepiej naszemu sercu zrobi łosoś. Wszystko za sprawą kwasów omega-3, których w nim wyjątkowo dużo. Obniżają one poziom cholesterolu we krwi oraz ryzyko powstania zakrzepów. Chociaż Omega-3 są obecne także w innych tłustych rybach – tuńczyku, sardynkach i naszych śledziach, i ich jedzenie także poprawi kondycje naszego serca, to łosoś jest dla niego najlepszy. Ponieważ jednak smażeniny są niezdrowe (i obniżają jakość łososia jako środka wspomagającego serce), jedz go w innej formie. Łosoś wędzony jest najlepszym rozwiązaniem. Dbaj o swoje serce!

produkt wspomagający pracę serca łosoś

Łososia (lub inne tłuste ryby) polej oliwą z oliwek. Zresztą nie tylko do nich się przyda. Powinna się znaleźć w każdej sałatce lub być dipem do moczenia chleba. Ponieważ obniża ona poziom złego cholesterolu, spada więc ryzyko choroby wieńcowej. Zachęcamy – dbaj o swoje serce, bo serce to nasze życie.

Jakie wybrać pieczywo od serca dla serca?

Do łososia, sałatki lub kropli oliwy oczywiście pieczywo. Ale nie jakieś długoterminowe, przygotowane nie wiadomo jak i posypane „utrwalaczami”.

Dla naszego serca najlepsze jest pieczywo z pełnego przemiału, ponieważ zawiera najwięcej błonnika, żelaza i witamin. Zresztą wszystkie produkty zbożowe, dzięki obecności błonnika, są przyjazne sercu.

Ze względu na to, że w orzechach znajduje się dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, powinny być one codzienną przegryzką – smaczną i przyjazną sercu. Przegryzką lub posypką do sałatki – oczywiście z łososiem polanej oliwą z oliwek.

Ponieważ znany z czerwonego wina resweratrol obecny jest także w orzeszkach ziemnych, jako to one będą dla naszego serca najlepsze. Pamiętaj proszę. Dbaj o swoje serce, bo nie żyjemy tylko dla siebie.

A jakie są produkty wspomagające pracę serca w trakcie spożywania deseru? Nic zaskakującego. Jesteśmy ukorzeni. Dlatego na deser nasze poczciwe jabłko. Ze względu na znajdujące się w nim witaminy, błonnik i, przede wszystko, działającą przeciwzakrzepowo kwercytynę, jest najzdrowszym łatwo dostępnym deserem i codzienną przegryzką sprzyjającą sercu.

Tradycyjna Medycyna Chińska podkreślała jeszcze znaczenie tofu dla naszego serca. Ze względu na znajdujące się w nim białko, minerały, witaminy oraz tłuszcze nienasycone, sprzyja ono właściwej pracy serca i całego układu krwionośnego. No i może zastąpić czerwone mięso, które – zwłaszcza smażone – nie jest dla naszego serca najlepsze.

Polecane przez nas

https://ukorzeni.pl/medycyna/piec-smakow-wedlug-tmc-i-o-co-w-tym-wszystkim-chodzi/

Polecana grupa tematyczna

https://www.facebook.com/groups/755609134877608/


Podobne artykuły