Obiad dla diabetyka – przepis na posiłek smaczny i zdrowy

Co przygotować na obiad kiedy my lub członek naszej rodziny jest na diecie cukrzycowej?

Obiad przygotowany dla diabetyka może być smaczny dla wszystkich członków rodziny. Smaczny a na domiar zdrowy i pełen niezbędnych wartości odżywczych. Jeśli chcemy przygotować obiad dla diabetyka należy przestrzegać kilku podstawowych zasad żywieniowych. Wybierajmy tylko produkty o niewielkiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych. Odstawiamy też sól i cukry proste.

Obiad dla diabetyka – przepis na posiłek smaczny i zdrowy

Obiad dla diabetyka - przepis na posiłek smaczny i zdrowy dla całej rodziny

15:00
Obiad dla diabetyka: kasza jęczmienna pęczak ugotowana i wymieszana z przygotowanymi na parze lub na patelni (z małą ilością oleju) warzywami i piersią indyka, koktajl z jarmużem
– 10 łyżek ugotowanej kaszy pęczak- 150g
– warzywa: cukinia, brokuły, marchew, kukurydza- 150g
– pierś z indyka w ziołach- 150g (ilość wielkości dużej dłoni)
– koktajl z jarmużem: 75g truskawek, 20g jarmużu, 40 g selera naciowego, 1 cała pomarańcza- 1 szklanka zmiksowanego koktajlu
620 kcal, białko 43,2g, tłuszcz 12,3g, węglowodany 91,3g, błonnik pokarmowy 18,55g
Wymienniki Węglowodanowe: 7WW
Wymienniki Białkowo- Tłuszczowe: 2,5WBT

Jak gotować warzywa?

Bardzo ważne jest pilnowanie godzin spożywania posiłków. Regularność w menu diabetyka jest kluczem każdej diety.

Jedz więc obiady o stałej porze. Pamiętaj, jadłospis cukrzyka powinien składać się z pięciu posiłków dziennie spożywanych co 3 godziny (śniadanie, przekąska, obiad, przekąska, kolacja). A między posiłkami pamiętajmy o piciu wody. Jeśli na obiad wybieramy warzywa nie powinny być zbyt długo gotowane a raczej wyjmujmy je kiedy są jeszcze półtwarde. Doskonałym rozwiązaniem jest gotowanie na parze.

Ważne abyśmy pamiętali o błonniku, który naturalnie reguluje poziom cukru we krwi. Z kolei ryby obniżają zły cholesterol dlatego watro o nich pamiętać wybierając się na zakupy.

Obiad dla diabetyka przygotowała – Marianna Mądrzak

Marianna Mądrzak studiuje dietetykę na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, a jej praca dyplomowa dotyczy dietetyki sportowej. Od wielu lat aktywnie korzysta z siłowni, swoich sił próbuje również w fitnessie i bieganiu. Jest pasjonatką pysznego jedzenia, zdrowego stylu życia i kawy. Dietetyka i sport to jej sposób na pełne zdrowia i uśmiechu życie.

Polecane przez nas

https://ukorzeni.pl/dietetyka/cukrzyca-nadcisnienie-borelioza-niedoczynnosc-nerek-wzmocnienie-serca-i-ukladu-odpornosciowego-a-takze-zdrowe-jedzenie/sniadanie-dla-diabetyka/

Polecana grupa tematyczna

https://www.facebook.com/groups/659466548227800/


Podobne artykuły

Smaczna kolacja dla diabetyka którą polubi cała rodzina

Kolacja powinna być lekkostrawna i niezbyt kaloryczna dlatego świetnym rozwiązaniem będą warzywa Dużo warzyw (awokado, czerwona cebula, pomidor, papryka i sałata) a wszystko możemy popić zdrową i coraz bardziej cenioną…

Śniadanie dla diabetyka – kanapki z twarożkiem i pomidorem

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia więc jedzmy rozsądnie Zbilansowana dieta dla cukrzyków powinna pomóc w regulowaniu poziomu cukru we krwi ale także sprawiać, że jedząc regularnie będziemy jednocześnie…