Kuszą nas swoim smakiem i zapachem. Pozytywnie wpływają na zdrowie i urodę, a do tego są prawidziwą kopalnią minerałów i […]
07.07.2021
Wielu pszczelarzy uważa, że prawidłowo przechowywany miód może leżeć kilka lat. To prawda, że dojrzały miód, który nie zawiera więcej niż 19,5% wody przechowywany w temperaturze od 7 do 10 stopni, nie powinien się zepsuć. Warto jednak podkreślić, że im starszy miód, tym ma mniej właściwości antybakteryjnych. Średnia trwałość miodu to około 2 lata, jednak już po upływie roku stopniowo traci na wartości. Zbyt długo przechowywany miód traci enzymy, a także aromat na skutek ulotnienia się olejków eterycznych. Jak przechowywać miód, żeby nie tracił swoich cennych wartości odżywczych?
Miody należy przechowywać w naczyniach szklanych, kamionkowych lub porcelanowych. Naczynie żelazne, cynkowe albo plastikowe nie nadają się do przechowywania miodu, gdyż kwasy zawarte w miodzie przy zetknięciu z opakowaniem wytwarzają związki obniżające jego wartość i są szkodliwe dla zdrowia. Miody przechowujemy w pomieszczeniach o wilgotności powietrza 60-80%. Najlepiej nadają się do tego miejsca, które można wietrzyć, bez dostępu światła dziennego.
Jak przechowywać miód w warunkach domowych? Z żadnym wypadku nie należy przechowywać miodu w lodówce, gdyż twardnieje i szybko ulega procesowi krystalizacji. Jest też woniochłonny, więc nie należy go przechowywać w piwnicy z ziemniakami, cebulą, czy innymi produktami o intensywnej woni, ponieważ bardzo szybko wchłania obce zapachy. Nie powinien też stać w miejscu nasłonecznionym, gdyż utrafioletowa część światła niszczy inhibinę i powoduje płowienie miodu. Najodpowiedniejszą temperaturą do przechowywania miodu w warunkach domowych jest od 7 do 10 stopni C. Dlatego też, zaleca się trzymać go w szafce, w opakowaniu w którym został zakupiony.
“Miód jest też higroskopijny, to znaczy wchłania wilgoć i parę, co powoduje jego rozrzedzenie stwarzające doskonałe warunki środowiskowe do rozwoju bakterii i pleśni. W przechowalni miód jest atakowany przez mrówki, częściej przez rozkruszka (tyroglyphus). Aby ustrzec go przed rozkruszkiem winien być przechowywany w naczyniach szczelnie zamkniętych, chronionych przed kurzem, wilgocią i pszczołami. Miód atakowany przez rozkruszka nie nadaje się już do bezpośredniego spożycia, gdyż powoduje schorzenia przewodu pokarmowego”.
Biografia; Jaśko Ferdynand “Produkty pszczele i ich zastosowanie w lecznictwie”
Izi