Jak przechowywać miód żeby nie tracił na wartości?

Jak przechowywać miód żeby nie tracił na wartości?

Jak długo może stać w naszej kuchni? Rok, dwa lata, a może pięć lat… W jakich warunkach go przechowywać żeby nie tracił na wartości?

Wielu pszczelarzy uważa, że prawidłowo przechowywany miód może leżeć kilka lat. To prawda, że dojrzały miód, który nie zawiera więcej niż 19,5% wody przechowywany w temperaturze od 7 do 10 stopni, nie powinien się zepsuć. Warto jednak podkreślić, że im starszy miód, tym ma mniej właściwości antybakteryjnych. Średnia trwałość miodu to około 2 lata, jednak już po upływie roku stopniowo traci na wartości. Zbyt długo przechowywany miód traci enzymy, a także aromat na skutek ulotnienia się olejków eterycznych. Jak przechowywać miód, żeby nie tracił swoich cennych wartości odżywczych?

Miody należy przechowywać w naczyniach szklanych, kamionkowych lub porcelanowych. Naczynie żelazne, cynkowe albo plastikowe nie nadają się do przechowywania miodu, gdyż kwasy zawarte w miodzie przy zetknięciu z opakowaniem wytwarzają związki obniżające jego wartość i są szkodliwe dla zdrowia. Miody przechowujemy w pomieszczeniach o wilgotności powietrza 60-80%. Najlepiej nadają się do tego miejsca, które można wietrzyć, bez dostępu światła dziennego.

Przechowywanie miodu w mieszkaniu

Jak przechowywać miód w warunkach domowych? Z żadnym wypadku nie należy przechowywać miodu w lodówce, gdyż twardnieje i szybko ulega procesowi krystalizacji. Jest też woniochłonny, więc nie należy go przechowywać w piwnicy z ziemniakami, cebulą, czy innymi produktami o intensywnej woni, ponieważ bardzo szybko wchłania obce zapachy. Nie powinien też stać w miejscu nasłonecznionym, gdyż utrafioletowa część światła niszczy inhibinę i powoduje płowienie miodu. Najodpowiedniejszą temperaturą do przechowywania miodu w warunkach domowych jest od 7 do 10 stopni C. Dlatego też, zaleca się trzymać go w szafce, w opakowaniu w którym został zakupiony.

“Miód jest też higroskopijny, to znaczy wchłania wilgoć i parę, co powoduje jego rozrzedzenie stwarzające doskonałe warunki środowiskowe do rozwoju bakterii i pleśni. W przechowalni miód jest atakowany przez mrówki, częściej przez rozkruszka (tyroglyphus). Aby ustrzec go przed rozkruszkiem winien być przechowywany w naczyniach szczelnie zamkniętych, chronionych przed kurzem, wilgocią i pszczołami. Miód atakowany przez rozkruszka nie nadaje się już do bezpośredniego spożycia, gdyż powoduje schorzenia przewodu pokarmowego”.

Biografia; Jaśko Ferdynand “Produkty pszczele i ich zastosowanie w lecznictwie”

Agnieszka Malczyk

nasza grupa tematyczna
miodowa kooperacja

Najnowsze: