Ile solić, żeby sobie nie zaszkodzić? Z solą trzeba uważać

Ile solić. żeby nie przesolić

Co się stanie z naszym zdrowiem i ciałem, gdy całkowicie odstawimy sól, albo ją przedawkujemy.

Ile solić? Skoro sól jest nazywana „białą śmiercią”. Choć dietetycy od lat ostrzegają nas przed jej nadużywaniem, wciąż posypujemy nią wszystkie potrawy. Jest też obecna praktycznie w każdym produkcie spożywczym, chociaż jej nadużycie może prowadzić do przewlekłych chorób i nieodwracalnych zmian w organizmie.

Jednak organizm potrzebuje soli. Ale najwyżej 0.2 do 0.5 grama dziennie – 2 gramy dziennie są już szkodliwe. A ponieważ, sól jest doskonałym konserwantem, jest obecna wszędzie. Konsekwencje jej nadużycia są dramatyczne. Niedoboru równie nieprzyjemne.

Ile solić, czyli sól na wagę złota

Rzecz w tym, że sól jest niezbędna dla organizmu. Utrzymuje w nim równowagę płynów, co oznacza, że bez niej, podobnie jak bez wody, nastąpiłoby odwodnienie, a w konsekwencji śmierć. Oczywiście nie musi być to sól z solniczki – pewne ilości soli znajdują się praktycznie w każdym pokarmie i w normalnych warunkach dodatkowe solenie nie jest konieczne. Kiedy jednak temperatura rośnie i organizm w celu schłodzenia zaczyna się pocić, dodatkowe ilości soli stają się niezbędne. Wie o tym dobrze bydło, które w upalne dni liże słone mury. Wiedzą psy, koty czy króliki, które nie mogą się oprzeć lizaniu spoconych, a więc słonych, rąk lub nóg swoich ludzkich opiekunów. – Wojciech Lada Czytaj dalej:

sól na wagę złota

Przedawkowanie soli

Przede wszystkim sól wywołuje nadciśnienie. W związku z tym jest przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego. A te mogą skończyć się zawałem bądź udarem. Ponieważ tworzący ją chlorek sodu reguluje objętość płynów w organizmie, prowadzi to pojawienia się opuchlizn i obrzęków.

Sól odpowiada za równowagę kwasowo-zasadową. Ze względu na to, jej nadużycie tę równowagę narusza. Ma to konsekwencje dla całego organizmu – od układu trawiennego, przez choroby nerek do osteoporozy. A  problemy układu trawiennego oznaczają problemy z wagą.

Ponieważ zakłócona jest też praca mózgu, Pojawiają się bóle migrenowe oraz problemy z pamięcią i koncentracją.

Chociaż niektórzy twierdzą też, że jej nadużycie może wywołać nowotwory żołądka, nie ma na to dowodów. Choć na pewno podrażnia jego ścianki.

Ze względu na to odstawienie soli będzie miało bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Przede wszystkim poprawi się równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Będzie funkcjonował lepiej. Ponieważ obniży się ciśnienie krwi, spadnie ryzyko zawału i/lub udaru. Poprawi się trawienie, a co za tym idzie spadnie nam waga. Znikną opuchlizny i poprawi praca mózgu.

I chociaż ją odstawimy, to organizmowi jej nie zabraknie. Ile solić, skoro jest jej tak dużo w – nawet uchodzących za zdrowe – produktach, że ta niezbędna dawka dzienna – 0,5 grama będzie przekroczona. Ale ważne, żeby nie przekroczyć 2 gramów.

Monika Pacura

nasza grupa tematyczna

Czytaj także:

baner skuteczna dieta II

Najnowsze: