Dla kogo jest wskazany, a kto powinien się go wystrzegać? Właściwości lecznicze szczawiu

Dla kogo jest wskazany, a kto powinien się go wystrzegać? Właściwości lecznicze szczawiu

Szczaw to nie tylko tradycyjna, przepyszna zupa szczawiowa. Ta popularna roślina ma także liczne właściwości prozdrowotne

Szczaw uznawano za lekarstwo już w starożytnym Rzymie. Jakie uznawano właściwości lecznicze szczawiu? Napary stosowano przy biegunkach i chorobach układu pokarmowego. Natomiast jego liście uważano za doskonały opatrunek oraz środek kojąco-gojący przy stanach zapalnych (stłuczenia, obrzęki) i ranach skóry. Właściwości odkażające, bakteriobójcze i przeciwgrzybiczne szczawiu powodowały, że był też składnikiem pierwszych płynów odkażających do ust. Stosowano go też w leczeniu szkorbutu.

Jest też niskokaloryczny – w 100 gramach mamy jedyne 21 kalorii, dlatego często pojawia się w sałatkach osób redukujących wagę. Dzięki zawartości błodnnika pobudza trawienie, ale też zwiększa apetyt. Działa mocząpędnie, krwiotwórczo. Chroni nasze serce i wątrobę.

Szczaw jako naturalny lek

Wykorzystywano szczaw także w leczeniu chorób uszu oraz jako lek na kaszel. Dziś jest składnikiem wielu syropów.

Witaminy i minerały

Obecnie już wiadomo, że właściwości lecznicze szczawiu są zasługą potężnej dawki witamin i minerałów. Znajdują się w nim witaminy A, C, E i z grupy B (B1,B2,B3,B6 i B9), ryboflawina, niacyna, tiamina i kwas foliowy oraz Wapń, Żelazo, Magnez, Krzem, Fosfor, Potas, Sód i Cynk. Doskonale nadaje się też jako składnich do sałatek. Najsmaczeniejsze są nałe – młode liście.

Szczaw jest bardzo smaczny ale powinniśmy być z nim ostrożni. Zawiera też dużą ilość kwasu szczawiowego, który w zbyt dużych ilościach może być niebezpieczny. Wiąże bowiem zawarty w pokarmie wapń sprawiając, że staje się on nieprzyswajalny i może powodować powstawanie kamieni nerkowych. Osoby ze skłonnościami do ich pojawiania się, powinny ograniczyć jego spożywanie.

Aby wyrównać poziom wapnia, dodaje się do potraw ze szczawiem jajka i/lub produkty na bazie mleka (śmietana, kefir, jogurt). Można również dla wyrównania poziomu wapnia zjeść szprotki, sardynki, sezam, migdały, figi albo karob.

Ze względu na wiązanie wapnia, szczawiu nie powinny jeść osoby z osteoporozą i osłabionymi kośćmi. Niewskazany jest też dla osób z chorobą reumatyczną i dolegliwościami nerek a także u których występuje skłonność do tworzenia się kamieni nerkowych.

księga diet
indywidualne diety na różne dolegliwości

Polecane przez nas

https://ukorzeni.pl/dietetyka/wlasciwosci-lecznicze-pasternaku-ktory-jest-kopalnia-witamin-oraz-mikro-i-makroelementow/

Polecana grupa społecznościowa

https://www.facebook.com/groups/824009654685891


Podobne artykuły