Jak długo może stać w naszej kuchni? Rok, dwa lata, a może pięć lat… W jakich warunkach go przechowywać żeby […]
09.05.2021
Współczesny tryb życia niszczy wątrobę. Choć rozkłada ona kwasy tłuszczowe, to nasze niewłaściwe nawyki żywnościowe – wysoko przetworzona żywność, potrawy pełne nasyconych kwasów tłuszczowych, brak w diecie surowych warzyw i owoców bogatych w błonnik oraz enzymy trawienne – sprawiają, że wątroba staje się przeciążona.
Zabójcze dla wątroby jest też nadużywanie alkoholu. Wydaje się, że kieliszek wina czy wódki, butelka piwa dziennie nie stanowią zagrożenia dla naszego organizmu. Są jednak obciążeniem dla rozkładającej alkohol wątroby. Pity codziennie alkohol prowadzi do jej marskości. A ta może być śmiertelna. W krajach południa Europy, gdzie regularnie pije się wino, jest ona przyczyną zgonów częstszą niż nowotwory i choroby układy krążenia.
8:00
ŚNIADANIE: kanapki z pastą z makreli wędzonej z sokiem cytryny, z sałatą i ogórkiem kiszonym, czarna herbata do picia:
– 2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego- 70g
– dwie łyżki pasty z makreli wędzonej z sokiem z cytryny- 100g
– 2 liście sałaty- 40g
– dwa ogórki kiszone- 120g
447 kcal, białko: 26,2g, tłuszcz: 16,1g, węglowodany: 57,3g
11:00
II ŚNIADANIE: kefir, orzechy włoskie, jabłko:
– 1 szklanka kefiru 2%- 250ml
– garść orzechów włoskich- 30g
– jabłko- 180g
435 kcal, białko: 13,3g, tłuszcz: 24,7g, węglowodany: 46,2g
15:00
OBIAD: kasza gryczana z gulaszem z indyka z papryką, cukinią i pieczarkami, brokuły gotowane na parze, woda do picia, 10 małych śliwek na deser
– 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej- 250g
– 4 łyżki stołowe gulaszu z warzywami (100g indyka, 1/4- 50g papryki, 2 pieczarki- 40g, 1/6- 100g cukinii)
– połowa główki brokuła- 250g
– 1 szklanka wody mineralnej- 250ml
– 6 sztuk śliwek węgierek- 300g
778 kcal, białko: 47,2g, tłuszcz: 12,8g, węglowodany: 134g
19:00
KOLACJA: zapiekanka z brukselki, z jajkiem na twardo i serem żółtym, pomidor, herbata owocowa do picia:
– 1 kawałek zapiekanki: 1 szklanka brukselki, 1 jajko na twardo, 2 plastry sera żółtego- 220g
– pomidor- 170g
– 1 szklanka herbaty- 250ml
402 kcal, białko: 30g, tłuszcz: 20,5g, węglowodany: 30,5g
W ciągu dnia należy się stale nawadniać mineralną wodą, ale nie wolno spożywać alkoholu, należy również unikać wszystkich silnie przetworzonych produktów spożywczych.
Jak oczyścić i zregenerować wątrobę według zasad Tradycyjnej Medycyny Chińskiej?
Marianna Płońska
Oddychanie stopami i dłońmi jest ważne nie tylko ze względu na właściwy dopływ energii do organizmu. Chodzi nie tylko o nasze ogólne samopoczucie. Oddychanie podeszwami wzmacnia wątrobę, nerki i śledzionę. Natomiast dłońmi ma doskonały wpływ na płuca i serce.
Choćby więc za względu na te organy warto się tego nauczyć. Jednak nauka w domu nie przyniesie żadnych rezultatów. Już właściwego oddychania embrionalnego powinniśmy się uczyć pod okiem wykwalifikowanego instruktora. A to dopiero wstęp do „oddechowej ligi mistrzów”, jaką jest oddychanie stopami i dłońmi. Tu potrzeba bardzo doświadczonego trenera. Ale warto. Przecież zdrowie i dobre samopoczucie są najważniejsze.