Dieta wegańska: Na czym polega i czy jest zdrowa

dieta wegańska na czym polega i czy jest zdrowa

Jeśli stosujesz dietę wegańską to pewnie zdajesz sobie sprawę z tego, że niełatwo jest ją dobrze zbilansować.

Niestety przy tak wielu wykluczeniach pokarmowych istnieje niezwykle wysokie ryzyko powstawania niedoborów pokarmowych. Prawidłowe zbilansowanie takiej diety jest oczywiście jak najbardziej możliwe, wymaga jednak dużej wiedzy żywieniowej. Osoby przechodzące na dietę wegańską przeważnie nie zdają sobie sprawy z wymagań, jakie taka dieta przed nimi stawia i nie potrafią jej odpowiednio prowadzić, w taki sposób, aby była ona pełnowartościowa. Bardzo często w nieprawidłowo zbilansowanej diecie wegańskiej brakuje odpowiednich ilości białka, ale również wielu składników mineralnych czy witamin, a nawet niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Dieta wegańska – pełnowartościowe posiłki

Przede wszystkim należy pamiętać, że warunkiem zachowania zdrowia jest dostarczenie do organizmu wszystkich potrzebnych składników pokarmowych. W diecie wegańskiej nie jest to niestety w pełni możliwe i konieczna jest suplementacja niektórych substancji odżywczych, takich jak witamina B12 – kobalamina czy kwasy tłuszczowe omega-3. Mimo wszystko osoby na diecie wegańskiej powinny starać się, aby ich dieta była jak najlepiej zbilansowana, aby nie musieć suplementować jeszcze większej ilości składników.

Jest to dość trudne zadanie, ponieważ dieta wegańska zakłada eliminację wszystkich składników pochodzących od zwierząt, co wyklucza bardzo wiele produktów powszechnie stosowanych w dietach tradycyjnych. Asortyment produktów jest więc ograniczony jedynie do produktów roślinnych, należy jednak zdawać sobie sprawę z tego, że wśród nich również można znaleźć bardzo bogate odżywczo produkty, których zastosowanie może zapewnić odpowiednią podaż składników często niedoborowych w diecie wegańskiej. Dodatkowo warto korzystać z produktów, które są roślinnymi (wegańskimi) zamiennikami produktów odzwierzęcych, np. wegańskich jogurtów, czy napojów roślinnych, które są zamiennikami mleka krowiego.

Błonnik w diecie wegańskiej

Przy odpowiednim zbilansowaniu diety i różnorodności stosowanych produktów dieta wegańska może być niezwykle zdrowa i trudno nie zwrócić uwagi na jej ogromne plusy. Pozwala ona na uniknięcie spożywania większości niezdrowych tłuszczów nasyconych, cholesterolu oraz wysokich ilości cukrów prostych, które często stosowane w dietach tradycyjnych doprowadzają do poważnych chorób, takich jak cukrzyca czy choroby układu sercowo-naczyniowego. W tej sytuacji dieta roślinna może mieć nawet działanie profilaktyczne i wydłużać życie w zdrowiu. Oprócz tego dostarcza ona wysokich ilości warzyw i owoców, które zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, powinny stanowić diety. Dieta wegańska pozwala również na dostarczenie do organizmu wysokich ilości błonnika, który często bywa składnikiem niedoborowym w dietach z wysoką zawartością produktów zwierzęcych.

Jeśli nie posiadasz wystarczającej wiedzy żywieniowej i nie masz pewności, że Twoja wegańska dieta jest właściwie zbilansowana i w jaki sposób można łatwo poprawić swój sposób żywienia, to zwróć się do dietetyka lub zakup plan żywieniowy, aby nauczyć się w jaki sposób urozmaicić swoją roślinną dietę i wzbogacić ją o wszystkie odpowiednie składniki odżywcze. Jeśli szukasz pomysłów na nowe, roślinne potrawy i chcesz zrezygnować z produktów zwierzęcych to dieta wegańska jest idealna dla Ciebie.

Marianna Płońska

nasza grupa tematyczna

Czytaj także:

baner konsultacja z dietetykiem w cenie diety ukorzeni

Najnowsze: