Dieta bezglutenowa: Całodniowy jadłospis i przepisy na miesiąc

dieta bezglutenowa

Co to jest gluten? Jest to białko występujące w zbożach: pszenicy, życie, jęczmieniu.

U osób chorych na celiakię, nietolerancję glutenu czy osób z nieceliakalną nadwrażliwością na gluten może powodować on reakcję alergiczną i dolegliwości (głównie ze strony przewodu pokarmowego). Jeśli stwierdzono u Ciebie jedną z tych jednostek chorobowych to stoi przed Tobą nieproste zadanie, ponieważ musisz przejść na dietę bezglutenową.  Dieta bezglutenowa: Całodniowy jadłospis i przepisy na miesiąc.

Na czym polega dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa to dieta, w której eliminuje się wszystkie produkty, które zawierają gluten, czyli produkty będące jego źródłem, a także te, które mogą być nim w jakikolwiek sposób zanieczyszczone. Niestety eliminacja dotyczy jednych z najbardziej popularnych produktów spożywczych: produktów zbożowych na bazie pszenicy, żyta i jęczmienia, ale również wielu innych produktów, do których dodawane są te zboża w procesach produkcji żywności. Eliminacja musi objąć również produkty z owsa, ponieważ są one najczęściej zanieczyszczone glutenem podczas zbiorów lub obróbki jego ziaren. Jedyne produkty owsiane, które można spożywać to produkty, które są wyraźnie oznaczone, a na ich etykietach widnieje informacja „produkt bezglutenowy”.

Eliminacja dotyczy zatem bardzo rozległej grupy produktów, takich jak: pieczywo, makarony, niektóre kasze, ciasta, ciasteczka, słodycze, słone przekąski, kawa zbożowa, piwo, płatki śniadaniowe, otręby, a także inne produkty takie jak jogurty, parówki, wędliny i wyroby garmażeryjne, sosy: majonez, musztarda, a nawet niektóre mieszanki przypraw. Z tego powodu przejście na dietę bezglutenową jest skomplikowane i może być trudne, szczególnie dla osób, które po raz pierwszy stykają się z tym problemem. Na szczęście istnieje sporo zamienników produktów glutenowych, które umożliwiają prowadzenie zbilansowanej i urozmaiconej diety.

Produkty bezglutenowe

Do zbóż bezglutenowych należą: ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, komosa ryżowa (quinoa), maniok, sorgo, tapioka. To właśnie te zboża należy wprowadzić do swojej diety, aby była ona pełnowartościowa i lepiej zbilansowana. Produkowane są z nich m.in. mąki, makarony, płatki śniadaniowe, pieczywo i inne produkty, które pomagają w uzupełnieniu diety i codziennych posiłków.

Należy pamiętać, że produkty niezawierające glutenu są zazwyczaj oznaczane specjalnymi znakami lub informacjami na etykietach. Istnieje specjalny symbol przekreślonego kłosa – znak ESL, który informuje o tym, że produkt nie zawiera glutenu i jest w pełni bezpieczny dla osób na diecie bezglutenowej. Umieszczanie go na etykiecie nie jest jednak obowiązkowe i stanowi jedynie ułatwienie podczas zakupów. Należy zwracać również uwagę na to, że w przypadku produktów, które zawierają zanieczyszczenia glutenem lub w których produkty go zawierające zostały użyte – na opakowaniu MUSI pojawić się informacja o tym, że produkt ten jest źródłem glutenu lub że może go zawierać. Z tego powodu zawsze dokładnie czytaj etykiety produktów, które kupujesz, aby upewnić się, co do bezpieczeństwa stosowania ich w swojej diecie.

Eliminacja glutenu

Mimo wielu ułatwień ze strony producentów żywności wybór odpowiednich produktów i całkowita eliminacja glutenu z diety nie jest prosta. Z braku umiejętności rzetelnego rozpoznawania wszystkich produktów zawierających gluten, stosowana dieta często bywa nieprawidłowa, ponieważ zdarza się, że mimo ostrożności zawiera ona pewne ilości glutenu. Jeśli do tego dochodzi to leczenie okazuje się nieefektywne, a występujące dolegliwości mogą się nawet nasilać. Tego typu błędy pojawiają się często szczególnie na początku przygody z dietą bezglutenową, dlatego jeśli niedawno zdiagnozowano u Ciebie celiakię, nietolerancję glutenu czy nadwrażliwość na gluten warto zadbać o właściwą dietę i edukację, aby jak najszybciej poprawić stan swojego zdrowia i samopoczucie.

Kolejnym problem związanym z wieloma ograniczeniami i koniecznością eliminacji wielu produktów z codziennej diety, osoby wykluczające gluten ze swojej diety są narażone na występowanie niedoborów pokarmowych, np. witamin z grupy B. W diecie bezglutenowej może również dochodzić do zbyt niskiej podaży węglowodanów złożonych, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Warto upewnić się, że przy stosowaniu diety bezglutenowej nie zapominasz o odpowiednim zbilansowaniu posiłków i podaży odpowiednich ilości wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Może pomóc Ci w tym specjalna dieta, która została ułożona na potrzeby osób, które nie mogą spożywać glutenu. Jest to dobry sposób, aby lepiej poznać tajniki kuchni bezglutenowej, poznać nowe potrawy i dowiedzieć się, jak łączyć produkty, aby dania wychodziły jak najsmaczniejsze. Jest to również gwarancja tego, że Twoja dieta będzie pełnowartościowa i dobrze zbilansowana, dostarczysz do organizmu wszystkich substancji, których ten potrzebuje i zdobędziesz nowe, zdrowe nawyki żywieniowe, które pomogą Ci w pokonaniu dolegliwości zdrowotnych.

Marianna Płońska

nasza grupa tematyczna

Czytaj także:

Polecane diety na różne dolegliwości

baner konsultacja z dietetykiem w cenie diety ukorzeni

Najnowsze: